Koppel jouw dak af en wees deel van de oplossing

Woon jij in Brussel, heb je een terras of een tuin en wil je je dak afkoppelen om de waterlopen te beschermen?

Schrijf je dan nu in om kans te maken op een gratis installatie van een regenwaterton (met of zonder regenwatertuin).

In de stad wordt regenwater meestal rechtstreeks afgevoerd naar de riolering. Bij hevige regenval kan de riolering de waterhoeveelheid niet aan. Daardoor stort vervuild water (regenwater gemengd met afvalwater) over in de Zenne en het kanaal. Dit is de belangrijkste oorzaak van de slechte waterkwaliteit van deze waterlopen (lees meer over te riooloverstorten in Brussel hier).

Het is hoog tijd om regenwater als een waardevolle grondstof te beschouwen die we in ons dagelijks leven kunnen gebruiken. Het installeren van een regenwaterton stelt ons in staat het regenwater te gebruiken. Als de overloop van deze ton bovendien naar een regentuin leidt, verminderen we ook het volume regenwater dat naar de riolering stroomt en dus het aantal overstorten naar de waterlopen.

Concreet moeten we grote verharde oppervlakten afkoppelen van de riolering om het aantal overstorten naar de waterlopen bij zware regenval te herleiden tot nul. Dit moet vooral gerealiseerd worden door de overheid en grote bedrijven die straten, pleinen, bedrijfsdaken en openbare gebouwen kunnen afkoppelen. Maar ook het afkoppelen van de daken van particuliere huizen en appartementen kan bijdragen. De waterlopen hebben uw hulp nodig. Jij kan ook bijdragen aan propere en groene waterlopen door jouw dak af te koppelen, of u nu in een appartement met een terras woont of in een huis met een tuin.

Waarvoor kan je thuis regenwater gebruiken?

Planten water geven, schoonmaken van het terras en het kuisen van uw fiets

Regenwater heeft een lage mineralisatie, weinig chloor en fluor, en een licht zure pH, wat de bloei en groei van planten bevordert. Voor veel dagelijkse taken, zoals het schoonmaken van het terras of het wassen van de fiets, is regenwater perfect bruikbaar.

Doorspoelen van het toilet

We gebruiken ongeveer 36 liter drinkwater per persoon per dag voor het toilet, maar hiervoor is helemaal geen drinkwater nodig want regenwater is hier ook voor geschikt. 

Wassen van kleren

Regenwater gebruiken in uw wasmachine heeft heel wat voordelen. Regenwater is onder andere zachter en beter voor kleding en leidingen, en bespaart aanzienlijk op het waterverbruik.

3 goede redenen om regenwater te gebruiken.

pieter_38391_manhole_coming_out_of_the_ground_because_upcoming__99d87b8b-83ea-4cbc-88f7-b0ee9dd070e0

Bijdragen aan het tegengaan van overstromingen en riooloverstorten

Bij hevige regenval of langdurige regenperiodes slaan regenwatertonnen een deel van het water op. Bovendien, als het teveel aan water uit deze ton naar een regenwatertuin stroomt, komt dit water niet in de riolering terecht. De afkoppeling van daken vermindert de hoeveelheid regenwater die naar de riolering stroomt en dus ook het aantal riooloverstorten en het risico op overstromingen.

pieter_38391_image_of_a_tap_coming_out_of_the_wall_and_coins_of_0a410bc5-1b93-4b46-8114-5dfe8c8dd450

Het bedrag van uw waterfactuur verlagen

Een gezin van vier personen betaalt gemiddeld €550 per jaar aan water (110 m³). Voor een koppel bedraagt de rekening ongeveer €375 (gemiddeld verbruik van 75 m³). Met een gematigd gebruik van regenwater (voor toiletten, schoonmaak en tuin) kan deze jaarlijkse factuur met een derde tot de helft worden verlaagd.

Bescherm de watervoorraden

Het regent vaak in België, dat klopt, maar we kennen ook perioden van droogte waarin het grondwaterpeil bijzonder laag is. Over het algemeen is het belangrijk om de watervoorraden te behouden.

Wij koppelen jouw dak gratis af

Een regenton op het terras

Nature_regentank-outside-living-industries-regenton

Wij komen een regenwaterton van 276 liter bij jou installeren, zoals deze te zien op de foto hierboven.

Schrijf je in als je eigenaar bent van een appartement of huis met een terras of tuin en als je je regenwater wilt hergebruiken. Het enige dat je nodig hebt is een zichtbare regenwaterpijp met voldoende ruimte errond nodig om een ton te plaatsen!

Een wadi in de tuin

img_1872_1

We installeren eveneens regenwatertonnen die aangesloten zijn op een wadi of regentuin, zodat het water in de grond kan infiltreren. Dit gebeurt in samenwerking met Ferme Nos Pilifs. Deze actie is alleen beschikbaar voor tuinen gelegen te Laken dankzij subsidies van de Stad Brussel.

Schrijf je in als je eigenaar bent van een huis met een tuin in Laken en je je regenwater wil hergebruiken en laten infiltreren in de grond.

Deze campagne is mogelijk dankzij financiële steun van Leefmilieu Brussel, Stad Brussel, de VGC, WWF en Brussel Mobiliteit.

Ben jij niet gekozen voor een afkoppeling? Dan kan je ook zelf een regenwaterton installeren

We zullen niet op alle verzoeken kunnen ingaan, maar hieronder vindt je alle nodige informatie om zelf een regenwaterton te installeren. Er zijn verschillende soorten reservoirs en er zijn ook regionale en gemeentelijke premies beschikbaar om je daarbij te helpen.

De verschillende regenwateropvang-systemen

Een regenwaterton op het terras

Een regenwaterton van enkele honderden liters kan gemakkelijk op een terras worden geïnstalleerd. Dit systeem kan worden gebruikt om planten water te geven, het terras schoon te maken, uw fiets te wassen, enz.

  • Voor wie: Deze ton kan worden geïnstalleerd op een terras van een appartement of in een tuin van een huis. Het enige wat u hoeft te doen is de regenwaterpijp vinden en genoeg ruimte creëren om de ton te plaatsen.
  • Budget: ~ 200 tot 500 €
  • Premies: Beschikbaar bij de Stad Brussel, Jette, Sint-Gillis en Watermaal-Bosvoorde (zie details hieronder).
    Enkele voorbeelden van regenwatertonnen:

Een regenwaterton verbonden aan een regentuin

Een regenwaterton vult snel, vooral tijdens zware regenbuien. Als het veel regent en het reservoir vol is, wordt het regenwater toch naar de riolering geleid. Tenzij de overloop van de ton is aangesloten op een regentuin of een wadi.

Een wadi is een verlaging in de grond die wordt gebruikt voor het opvangen, vasthouden, afvoeren, lozen en/of infiltreren van regenwater dat van ondoordringbare oppervlakken afstroomt. De wadi is ondiep, tijdelijk overstroombaar, met zachte oevers, en meestal beplant om de infiltratie van water te verbeteren (Gids Duurzaam Bouwen).

Deze oplossing beperkt de hoeveelheid regenwater in de riolering, waardoor overstromingsrisico’s en overstorten naar het kanaal en de Zenne worden verminderd.

  • Voor wie: Het aansluiten van uw regenton op een wadi kan worden gedaan door eigenaars van een huis of appartement met een tuin.
  • Budget: 100 – 2000 € (als u het zelf doet, kan het heel goedkoop zijn)
  • Premie: Alleen beschikbaar bij de Stad Brussel en de gemeente Jette.

Een ondergrondse regenwaterreservoir

Om toiletten of een wasmachine aan een regenwaterreservoir te koppelen, is het beter om te kiezen voor een grotere ondergrondse citerne. Deze optie vereist wel grotere meer uitgebreide werkzaamheden, daarom zullen we dit onderwerp niet uitgebreid behandelen in dit artikel.

Er zijn veel premies beschikbaar voor dit type citerne (zie hieronder).

  • Voor wie: Een citerne kan worden geïnstalleerd tijdens werkzaamheden onder het huis, onder het terras of onder de tuin
  • Premies: Regionale premie en gemeentelijke premie in de meeste gemeenten.

De premies om u te helpen

In het Brussels Gewest is er een regionale Rénolution-premie en zijn er bepaalde gemeentelijke premies. Het bedrag varieert per gemeente en kan oplopen tot 1700 €. Een goede stimulans om te besluiten regenwater op te vangen en een bovengrondse of ondergrondse regenwatertank te installeren.

Regionale premie

Regenton : /
Ondergrondse regenwatertank : Het Brussels Gewest biedt een financiële steun binnen het Renolution-programma voor regenwatertanken (van minimaal 1000L aangesloten op een toilet of wasmachine), variërend van 500 € tot 1100 € afhankelijk van het inkomensniveau.

Meer informatie: https://renolution.brussels/nl/premies-stimuli/c3-ruwbouw-en-waterbeheer-regenwaterrecuperatie

Gemeentelijke premie

Regenton: /

Ondergrondse regenwatertank : tot 250 €
Condities : min 2000L, aansluiting op een WC of een wasmachine.
Website : https://1082berchem.brussels/wp-content/uploads/2015/11/Prime-syst%C3%A8me-de-citerne-de-collecte-deau-de-pluie.pdf 

Regenton : tot 100 €
Condities : Tussen 150L en 500L
Website : https://www.brussel.be/premie-regenton

Infiltratiesysteem voor regenwater: tot 500 €
Website : https://www.brussel.be/premie-infiltratiesysteem-regenwater

Ondergrondse regenwatertank : tot 1000 €
Condities: min 2000L, aansluiting van een WC
Website : https://www.brussel.be/premie-regenwatertank

Doordringbaar maken van oppervlakken: tot 1000 €
Website : https://www.brussel.be/premie-doordringbaar-maken-oppervlakken

Regenton : /

Ondergrondse regenwatertank : tot 500€
Condities : min 1500L, min 40 m² dakoppervlakte aangesloten, aansluiting aan een WC of een wasmachine.
Website : https://www.elsene.be/site/802-Prime-relative-aux-systemes-de-recuperation-d-eau-de-pluie

Regenton en ondergrondse regenwatertanken : tot 300  €
Condities : elke tank waarmee je regenwater kunt opvangen
Website : https://www.jette.irisnet.be/fr/pdf/primes-2024/reglement-formulaire-recolteur-deau-de-pluie-1.pdf

Regenwater opvangen in de tuin : tot 400 €
Condities : Elk openluchtinstallatie dat de infiltratie van water tot een diepte van minder dan één meter mogelijk maakt (zoals een wadi, regenwatertuin, enz.).
Site : https://www.jette.irisnet.be/fr/pdf/construire-et-renover/prime-eau-pluviale-reglement-def.pdf

Regenton : /

Ondergrondse regenwatertank : tot 500 €
Condities : min 2000L, min 40 m² aangesloten dakoppervlakte, aangesloten op een WC of een wasmachine.
Website : https://www.molenbeek.irisnet.be/fr/fichiers/reglements-communaux/prime-recuperation-eau-de-pluie/reglement-prime-citernes-eau-de.pdf

regenton : /

Ondergrondse regenwatertank : tot 1700€
Condities : min 1000L, aansluiting op een WC of een wasmachine.
Site : https://sjtn.brussels/sites/default/files/documents/2022_10_20_primes_communales_reglement.pdf

Regenton : /

Ondergrondse regenwatertank : tot 500 €
Condities : min 2000L
Website : https://www.uccle.be/sites/default/files/filemanager/Reg-Charte/ENVI_Reglement_CIEP_REGL_2012_U1180_fr.pdf

Regenton: tot  100 €
Condities: un récupérateur d’eau de pluie
Website: https://www.watermael-boitsfort.be/fr/vivre-a-watermael-boitsfort/environnement/primes/eau-de-pluie

Ondergrondse tank : /

Regenton: /

Ondergrondse regenwatertank: tot 500 €
Condities: min 2000L, minimum 49 m²  afgekoppelde dakoppervlakte, aangesloten op een WC of een wasmachine.
Website: https://www.woluwe1200.be/nl/gemeentelijke-groene-premies/

https://www.woluwe1200.be/primes-vertes-octroyees-par-la-commune/

Wilt u een regenwaterton of een wadi? Schrijf u dan in via dit formulier!