FR EN

Doe mee aan de

DEPOSITHON

Trek de handen uit de mouwen voor STATIEGELD

DEPOSITHON, dat is een Cleanup marathon voor de introductie van statiegeld en meer herbruikbare verpakkingen. Iedereen weet dat we met een zwerfvuilprobleem zitten, in de straten, natuur, rivieren en kanalen. 40% van al het zwerfvuil zijn blikjes en plastic flesjes. En net voor deze fractie bestaat er een bewezen effectieve oplossing, statiegeld. Bij aankoop betaalt men een zeker extra bedrag dat men kan recuperen door het blikje of flesje terug te brengen naar de winkel. Zo krijgt de verpakking een waarde en zal het niet in de natuur terechtkomen. 80% van de Belgen zijn voor de invoering van statiegeld. Waarop wachten we dan? Verschillende spelers in de industrie houden de invoering tegen. Daarom slaan we met 5 organisaties in VLAANDEREN, WALLONIË en BRUSSEL de handen in elkaar. Samen organiseren we cleanups te land en te water en verzamelen we zoveel handtekeningen als mogelijk om naar het parlement te kunnen gaan en de drie overheden te vragen samen door te zetten en volop voor statiegeld en herbruikbare verpakkingen te gaan.

videos

TEKEN DE PETITIE

EN VERSTUUR ZE PER EMAIL OF PER POST

Wij zijn op weg naar het Parlement, maar daarvoor hebben we eerst 15.000 handtekeningen nodig, op papier! Print het petitie formulier af, laat iedereen rondom jou tekenen, neem een foto of maak een scan en verstuur naar info@canalitup.org of stuur het origineel naar dit adres met vermelding “Deposithon”: Leopold II laan 23, 1080 Brussel.

Doe mee op een van deze locaties

BRUSSEL

Canal It Up

Sinds twee jaar gaan we per kajak vissen naar afval in het kanaal in het centrum van Brussel. Naast het doen van een goede daad is het ook een goede kans om Brussel vanuit een andere hoek te bekijken vanop het water. Sinds het begin zien we de afvalstroom in het water niet afnemen, integendeel. Daarom organiseren we een marathon voor de introductie van statiegeld waarmee we tot in het parlement willen geraken. Kom ons vergezellen, breng 10 handtekeningen mee per persoon en beleef vooral een leuk moment! Contacteer ons om jouw vaartocht vast te leggen.

PRAKTISCHE INFO :

 • Donderdag, zaterdag en zondag 
 • Sainctelette, Akenkaai 10, 1000 Brussel
 • max 10p per vaartocht
 • 1,5u per vaartocht

RESERVATIE :

 • info@canalitup.org
 • www.canalitup.org

GENT

DOKano

VZW DOKano engageert zicht al enkele jaren om op een plezante manier een ambetant probleem aan te kaarten en te helpen oplossen. Wij halen vanuit kano’s met grijpertjes het drijfvuil op (in en rond het water). Het varen en opruimen is het plezante gedeelte. Daarnaast laten we de mensen ook inventariseren wat ze opgehaald hebben, we laten hen nadenken over de oorzaken en geven hen tips om plastic-afval te voorkomen in hun eigen omgeving. Wij merken dat een groot deel van het drijfvuil bij ons bestaat uit blikjes en Pet-flessen. Het invoeren van statiegeld zou een grote stap voorwaarts zijn om een deel van de oorzaak weg te nemen. Wij engageren ons dus om samen met andere organsaties het probleem te blijven analyseren en samen te gaan voor concrete oplossingen. 
Wij zetten graag mee onze schouder onder Deposithon om handtekeningen te verzamelen voor de invoering van statiegeld. 
 

PRAKTISCHE INFO :

 • Zaterdag en zondag van 13u tot 17u
 • Schipperskaai 49, 1000 Gent

RESERVATIE :

 • info@dokano.be
 • www.dokano.be 

OOSTENDE

Proper Strand Lopers

Proper Strand Lopers is een netwerk van vrijwilligers en sympathisanten die op sociale media actief zijn en die zich – vooral aan de kust – inzetten om zwerfvuil uit de omgeving te verwijderen.

Tijdens ons zomerproject #DeStrandhelden kun je met ons in Oostende elke avond meehelpen om zwerfvuil te ruimen zodat het niet onherroepelijk in zee belandt. Achteraf maken we steeds een analyse van wat werd gevonden zodat we de problematiek bij de wortels kunnen aanpakken. Tijdens dit project in 2018 bestond 39% van het volume van het geruimde afval uit PET en blik. Daarom zullen ook wij ons engageren in deze Deposithon om handtekeningen voor deze petitie pro statiegeld te verzamelen.  

PRAKTISCHE INFO :

 • Zie hun website voor de evenementen

CONTACT :

 • info@properstrandlopers.be
 • www.properstrandlopers.be

NAMEN

Marc Kayak

Sinds 10 jaar trek ik er elke dag per kajak op uit om afval uit de Maas te vissen in Namen. Wanneer het slecht weer is en de stroming te hard raap ik afval op langs de kade. Ik begon met mijn actie toen ik een zwaan zag sterven voor mijn ogen, de zwaan had een stukje plastic afval ingeslikt en is na 10 minuten gestikt. Tijdens het varen neem ik telkens een vlag van een bepaald land mee, zo herkennen de mensen me makkelijker. “ik doe wat de natuur niet zelf kan, ik breng vreugde naar de natuur en dat geeft mij vreugde”. Ik probeer te sensibiliseren en aandacht te vragen voor het probleem om de dingen te kunnen veranderen. Voor de Deposithon kan je elke dag met mij meevaren om 14u. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes zou al een groot deel van het afval uit het water houden.

PRAKTISCHE INFO :

 • Elke dag om 14u, max 2p
 • Boulevard de la Meuse 38

RESERVATIE :

 • info@canalitup.org

WALLONÏE

Clean Walker

Clean Walker België heeft als doel de aandacht te kanaliseren rond de zwerfvuilproblematiek in onze straten, parken en bossen. Naast het opruimen van zwerfvuil in de straat is het ook zeer belangrijk bewustwording te creëren rond de milieuproblematiek die dit afval veroorzaakt. ONZE TWEEDE MISSIE is dan ook communiceren over deze problematische consumptie en de mensen tips te geven om beter en anders te consummeren. Dit wil zeggen ook informeren over en aanmoedigen tot een zero waste levensstijl. Tijdens onze acties, maar ook door een dagelijkse communicatie en video’s op sociale media, geven we tips om te leren onze gewoontes te veranderen en onze ecologische impact op een concrete manier te verminderen.

PRAKTISCHE INFO :

 • Zie hun website voor de evenementen

CONTACT :

 • www.cleanwalker.be

NIEUWS

Speciale aankondiging

Zomerbar Sainctelette op de kade - augustus tot september

Kayakken op het kanaal aan Sainctelette is nog leuker nu, er staat een BAR!!! Diegenen die komen varen op donderdag krijgen een gratis pint of soda :).

De saintklet team maakt van de Akenkaai een publieke oasis met muziek, kunst, voorstellingen en andere activiteiten. Zoals vorig jaar is de ingang gratis en zonder reservatie. Een nieuwe manier om van het kanaal te genieten! 

Meer info op hun Facebook event

DEPOSITHON VOORUITGANG

3 MAAND

AANTAL VERZAMELDE HANDTEKENINGEN

15.000