Video: rioolwater loopt rechtstreeks naar het kanaal

Op dinsdag 13 juli stroomde na een regenbui rioolwater rechtstreeks in het kanaal. Deze keer waren wij erbij om het te filmen. Het was nog maar twee weken geleden dat er op het kanaal honderden dode ratten dreven na een andere riooloverloop. Een overloop is een veiligheidsmechanisme van het rioleringssysteem dat ervoor zorgt dat de stad niet overstroomt maar in ons geval vinden de overlopen veel te snel en te frequent plaats bij regens die geen gevaar vormen. 

In Parijs deed zich hetzelfde probleem voor maar daar investeren ze stevig sinds de jaren 90 om te komen tot NUL riooloverlopen naar de Seine in 2023. Net op tijd om de olympische zwemdisciplines te laten doorgaan in hun rivier in 2024. In Brussel zijn we nog maar tot het stadium geraakt waar we schreeuwen voor herkenning van het probleem, laat staan het op te lossen. 

Het politieke landschap neemt dit niet serieus, integendeel, zij gaan er prat op dat de waterkwaliteit van de Zenne strek verbeterd is de laatste jaren maar vergeten erbij te zeggen dat dat komt omdat het zuiveren van brussels rioolwater pas startte in 2007. Voordien kwam AL het rioolwater rechtstreeks in de Zenne terecht, net zoals 200 jaar geleden. 

(AL betekent 70%, het zuiveren van de eerste 30% startte in 2000).